​L Æ R E P L A N E R 

Undervisningsplan Dansk

Slutmål efter 9. klasse
Efter 9. klasse skal eleverne:
Kunne håndtere og omgås de mest almindelige værktøjer og processer i smedjen og metalværkstedet.
Være i stand til at bearbejde jern, kobber og evt. andre metaller

 

Fagplanen
3. klasse

I forbindelse med gennemgangen af de oprindelige erhverv i hjemkundskabsperioden stifter eleverne bekendtskab med smedjen for første gang. De kan komme til at fremstille en fiskekrog, en simpel kniv eller lignede med passende hjælp fra smeden.

 

9. klasse
Den egentlige metalsløjd og håndværksarbejde med metaller begynder på dette klassetrin og fortsættes eventuelt de efterfølgende år i overskolen. Her skal eleverne lære at bearbejde jern og kobber gennem varmsmedning. At smede i varmtilstand er noget som kræver åndsnærværelse, kraftindsats og præcision. Til gengæld har jern og kobber de største muligheder for at fremstille værktøj og redskaber; jern og kobber er nyttemetaller frem for noget. De kan også gives en smuk form, der både er nyttig og føjer sig efter menneskets vilje. Opgaverne kan f.eks. være en ildrager, lysestage, kniv eller et låsebeslag i smedejern og en skål, dåse eller vase i kobber.

 

Den praktiske side af arbejdet følges hele tiden af en indføring i materialekundskab, gerne med lidt historik om metallets plads i kulturudviklingen. Særligt er det vigtigt at gøre sig bevidst jernets
betydning for bærende konstruktioner og anvendelse i maskiner.

METALSLØJD
SLØJD